“Tu man mėsos, mėsos duok!” – būtent
toks pageidavimas dažniausiai skamba iš vyrų lūpų. Ir teisingai! Jeigu
norite visada būti sveiki ir pilni jėgų, valgykite iš tiesų “vyriškus”
patiekalus.
O kas yra minėti vyriški patiekalai? Ar
tai vien mėsa, visur ir visada? O gal reikia valgyti daugiau žalumynų ir
mažiau gerti alaus. Šiais laikais vyrai, ypač jauni, visiškai nekreipia
dėmesio į mitybą. Taip, kol jie jauni, tai gal ir nekenkia jų
sveikatai, tačiau minėta mityba tampa įpročiu, o įpročiai, kaip žinote,
lengvai gali tapti žalingais, o su laiku tampa vis sudėtingiau jų
atsikratyti…
Keistis niekada nevėlu, tačiau nereikia
laukti, kol “prispaus” viršsvoris, širdies problemos arba lovoje jau
nebebūsit vadinamas eržilu – keiskite mitybą dabar, nes vėliau bus tik
sunkiau.Teorija
Grynai vyriškas maistas
Deja, dauguma stipriosios lyties atstovų minta visiškai neteisingai,
renkasi riebų, keptą, aštrų maistą, pusfabrikačius, traškučius,
marinatus, alų bei kitus toli gražu ne nekenksmingus gėrimus. Jaunystėje
minėtas maistas gal ir nepakenks, tačiau jei vyras po 25 metų metų
lieka ištikimas savo žlugdančiam racionui, sveikatos jam ilgam neužteks.
Mėsa – tai ne bičiulė dešrai
Vyrai mėgsta mėsą – sultingą,
aromatingą, su krauju… Matyt kažkur pasąmonės lygmeny jie suvokia, jos
kokybiško gyvulinio baltymo stoka gali sumažinti libido kiekį, o tai
pakenks pajėgumui. Tačiau ne visos mėsos rūšys veikia vienodai.
Veršienos, jautienos, vištienos,
neriebios kiaulienos ir avienos mėsa iš tiesų tonizuoja ir “stato”
ląsteles (tame tarpe ir lytines). O sunkioji mėsa ir ypač
pusfabrikačiai, prikamšyti riebalų, kenksmingų angliavandenių ir
maistinės chemijos, labai rimtai žaloja organizmą.
Jeigu vyras valgys vien paruoštus,
neaiškios kilmės koldūnėlius ir kotletukus , sardeles ir kiaulienos
šlaunis, jis akimirksniu praras sportinę formą (jei tokią turėjo) ir
pradės auginti nereikalingus kilogramus. O juk vyriškas riebaliukas
labai pavojingas – jis greitai pradeda įtakoti sveikatą – prasideda
širdies, kepenų problemos, intymios nesėkmės, ir visa tai vadinama
“metaboliniu sindromu”.
Klausimas “žemiau juosmens”

Norėdami gauti pakankamą cinko ir seleno
kiekį, turite valgyti viso (pilno) grūdo duoną (aukščiausios klasės
miltuose, praėjusiuose maistinių technologijų kelią, vertės beveik
nėra). Anksčiau minėtų medžiagų, o taip pat svarbiausių omega-3 rūgščių
vertėtų ieškoti jūros ir gėlo vandens gėrybėse. Bent kartą į savaitę
vyras privalo suvalgyti vėžių, krevečių, krabų, midijų, austrių arba
kalmarų ir du kartus – žuvies. Patartina: lašiša, upėtakis, ungurys,
skumbrė, otas, silkė ir kilkė. Omega-3 rūgščių galima rasti ir
graikiniuose riešutuose, rapsų ir linų aliejuje.
Aš vyras – žolės nevalgau
Deja, dauguma vyrų daržoves, vaisius ir
uogas niekinamai vadina žole. Prievarta versti save valgyti žalumynus,
be abejo, nereikia, tačiau tikrai verta pabandyti suprasti šviežių
produktų vartojimo svarbą. Galų gale, tiesiog dėkite į lėkštę daugiau
salotų ir mažiau makaronų, dažniau ragaukite skanių daržovių garnyrų.
“Žolių” karalystėje yra ypatingai vyrams naudingų “žolyčių”. Pirmiausia,
tai raudonieji ir oranžiniai vaisiai – pigmentas likopenas,
suteikiantis jiems sodrios spalvos – tai antioksidantas, padedantis
išvengti rimtų onkologinių problemų “žemiau juosmens”. Jo yra daug
pomidoruose (ypač vyšniniuose arba vadinamuose “cherry”), paprikose,
erškėtrožių vaisiuose, granatose ir arbūzuose. Įsiminkite minėtą trumpą
sąrašą ir stenkitės būtinai įtraukti į savo racioną bent keletą minėtų
produktų.
Apart raudonų ir geltonų daržovių bei
vaisių verta atkreipti dėmesį ir į žaliąsas lapines salotas – jose labai
daug B grupės vitaminų ir ypač folio rūgšties, suteikiančios vyrams
energijos. Naudingų medžiagų yra ilgagrūdžiuose ryžiuose, pupelėse,
žirniuose, o taip pat mėsoje ir kiaušiniuose. Tačiau daugiausia
vitamino yra kepenyse, todėl stenkitės bent kartą į dvi savaites
suvalgyti kepenėlių.
Alus – transfestito draugas
Tikru vyrišku gėrimu priimta laikyti alų ir stipriuosius alkoholinius
gėrimus, tačiau būtent jie paverčia supermenus liurbiais. Be abejo,
nekalbame apie mažas degtinės, konjako, viskio arba putojančio gėrimo
dozes, kurias vyrai suvartoja kartą per savaitę. Žlugdantį poveikį
alkoholis pradeda daryti dažnai jį vartojant (nekalbame apie kraštutinę
stadija – alkoholizmą). Stiprieji alkoholiniai gėrimai mažina raumenų
masę ir žlugdo bet kokių treniruočių rezultatus, o alus apskritai verčia
vyrą… dama… Putojančiam gėrime (šiuo atveju tai alus) yra
fitoestrogeno, o tai yra augalinis moteriško hormono progesterono
analogas.
Sistemingas silpnųjų alkoholinių gėrimų vartojimas sutrikdo
endokrininės sistemos veiklą, slopina testosterono gamybą ir veda link
vyro išvaizdos pokyčių: sumažėja plaukuotumas, mažėja raumenų masė,
padidėja krūtinės liaukos, keičiasi balso tembras, atsiranda “alaus
pilvas/presas/autoritetas” ir talijos srity pradeda kauptis riebalai.
Treniruoklis vardu “pienas”
Idealiais gėrimais vyrams, anot dietologijos, laikomi sausas raudonas
vynas ir pienas, kurių, deja, stipriosios lyties atstovai nelabai
gerbia. Teks laužyti stereotipus! Pienas ir varškė – nuostabūs baltymų
šaltiniai raumenims ir visoms tvirto, stipraus kūno ląstelėms. Kardifo
universiteto (Anglija) mokslininkai išsiaiškino, kad pieno pinta (apie
0,5 litro) per dieną sumažina metabolinio sindromo atsiradimą vyrams 62%
procentais. Ir paradoksaliausia tai, jog minėtą poveikį geriausiai daro
ne liesas, o normalus pienas. Beje, kalcis, esantis karvės produkte,
stabdo riebalų kaupimąsi ir stiprina baltymų sintezę – t.y. turi beveik
tą patį efektą, kaip ir fiziniai pratimai. Todėl pieno produktai
idealiai tinka vyrams, mėgstantiems aktyvų gyvenimo būdą. Dienos norma –
stiklinė natūralaus gėrimo, jogurto, porcija varškės ir keli gabaliukai
sūrio.Praktika
Kaip sudaryti meniu
Vyro pusryčiai privalo būti sotūs –
pilni baltymų arba angliavandenių, todėl rekomenduojame suvalgyti lėkštę
savo mėgstamiausios košės su vaisiais, kiaušinienę su pomidorais arba
dribsnių su pienu. O sumuštiniai su balta duona, sviestu ir rūkyta
dešra, užgeriami saldinta arbata arba kava – tai ne itin geras maistas
valgyti ryte.
Per pietus privalo būti baltymų, tačiau
gaunamų ne iš pieno produktų. Tiks bet kokia žuvis, jūros gėrybės arba
neriebi mėsa – vištienos krūtinėlė, kepenėlės, jautienos liežuvis,
veršiena. Garnyrui geriau naudoti makaronus iš kietųjų kviečių rūšių,
ryžius, grikius arba daržoves (galima ir troškintas). Ir neužmirškite
šviežių produktų – salotų, įdarytų daržovių, mažų sumuštinukų, ruletų iš
baklažanų.
Vakarienė gali būti tokia pat, kaip ir
pietūs, tačiau jeigu Jūs jau valgėte mėsos, išsirinkite kokį nors žuvies
patiekalą. Svarbiausia, kad dienos bėgyje meniu būtų įvairus,
pilnavertis ir turėtų daug šviežių daržovių ir vaisių.
Jeigu vakare priešais televizorių
mėgstate traškėti traškučiais, geriau pakeiskite minėtą kaloringą
skanumyną daug naudingesniu produktu, pavyzdžiui, moliūgų sėklomis,
kuriose labai daug cinko. Pakaks tik 20-30 profilaktikai nuo vyriškų
ligų atlikti.
Michaelis Popas, žymus vokiečių mokslininkas, chemikas, vyndarys:
Vyno racione privalo būt raudonasis
vynas. Reikalas tame, kad vynuogių odelėse yra didelis kiekis
resveratrolio, atsiduriančio gėrime brandinimo metu. Ši unikali medžiaga
aktyviai dalyvauja žmogaus medžiagų apykaitoje užkirsdama kelią riebalų
kaupimuisi bei saugo širdies ir kraujagyslių sistemą. Taip pat
mokslininkai įrodė, kad resveratrolis veikia organizmą panašiai kaip ir
viagra. Kaip ir medicininis preparatas, jis padidina azoto monoksido
(NO) kiekį kraujagyslėse ir tokiu būdu pagerina potenciją.
Vyriškas meniu
Pusryčiai
- Kiaušinienė iš 3 kiaušinių bei vieno pomidoro bei baziliko.
- Viso (pilno) grūdo duona.
- Stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių.
- Desertas iš arbūzo ir jogurto.
Antrieji pusryčiai
- Pieno kokteilis su vienu bananu ir žiupsneliu cinamono.
Pietūs
- Salotos iš pomidorų, agurkų, žalumynų ir česnakų su alyvuogių aliejumi.
- Klasikiniai barščiai.
- Lašiša su garnyru iš basmačio (basmati) ryžių ir daržovių.
- Desertas – džiovinti vaisiai, avižiniai sausainiai ir nesaldinta arbata (pageidautina žalia).
Popiečiai
- Obuolys, kriaušė arba apelsinas.
Vakarienė
- Jautienos kepenys su garnyru iš žiedinių kopūstų grietinėlės padaže.
- Bokalas raudonojo vyno.
Naktipiečiai
- Granatas
- Geriamas jogurtas arba pasukos.
Informacija remtasi iš portalo: asvyras.lt
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą